Bøge

Grådighedssagen er en omfattende sag om skattesvindel for millioner.

Her er 17 personer tiltalt for at have bygget et ‘fakturacenter’, der har sendt tusinder af falske fakturaer til hundreder af mindre sjællandske virksomheder, der har været i stand til at hvidvaske skatter og moms og sort arbejde fra deres forretninger.

Ifølge politiet fastholdt det mistænkte svindlenetværk 20 procent i ‘gebyr’ for at hjælpe virksomheder med at snyde skatter og moms.

Ved at køre de enorme summer gennem en række valutavekslingsagenturer er pengene hvidvaskede og er i mange tilfælde blevet trukket kontant og brugt på et luksusliv, mener politiet.

Ifølge politiet hjalp Københavns byttebureau Buens Exservice den formodede bager, NA, med at hvidvaske penge 261,7 millioner fra januar 2016 til maj 2017 ved at sende pengene via en konto hos Nykredit og videre til blandt andet i udlandet.

– Vi kender sagen og har fulgt den nøje i flere år. Vi er glade for, at det nu er for retten, siger Jens Theil, chef for virksomhedernes sociale ansvar i Nykredit.
Misbrugt dobbeltop

Han påpeger, at Nykredit i denne konkrete sag har overholdt loven om hvidvaskning af penge, der forpligter Nykredit til at rapportere mistænkt hvidvaskning af penge til statsadvokaten for økonomisk kriminalitet, Søik.

– Desværre må vi på grund af lovgivningen ikke sige, om vi er ansvarlige for de relevante rapporter til myndighederne. Men jeg kan sige, at vi ser sagen som et godt eksempel på, at der er effektive systemer, der fungerer og fører til retsforfølgning, siger Jens Theil.